Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

svejk

A Révai lexikont olvasgatva már nekem is szöget ütött a fejembe, hogy a 20-as években már rengeteg olyan dolognak meg volt az alapja, amit 30-40 vagy több évvel újra felfedeztek.

ra8nsmk6w

A mi kömüvesünk saját bevallása szerint évente 6-8 vizmértéket használ el. A 30 cm-  a 3méteresig. Ez egy gyönyörű darab, örizd meg az utókornak

9pk59nuy

"A Peltier-elem a legegyszerűbben megfogalmazva egy félvezető alapú termoelektromos hűtőlap,
amelynél ha egyenfeszültséget kapcsolunk a kivezetéseire, akkor egyik oldala felmelegszik, a másik
pedig lehűl. Ezzel hőmennyiséget tud elvonni egy rendszerből, amit egy másik rendszernek átad.
A működés alapjelenségét, a termoelektromos-hatást már 1821 óta ismerik. Felfedezője, Seebeck..."

Na igen 1821...

sasi

Bevallom, arról is halottam, hogy Platón is foglalkozott már az elektromos rájákkal, no meg Krisztus idejéből származó elemeket is találtak.

Tekintsd „költői túlzásnak” a „pedig csak néhány évtizede tudta meg, mi is az áram” szófordulatot.

A Peltier-elem felfedezésének idejét nem tudtam, köszönöm, hogy megismertettél vele.
[#integet2]

KoLa

Az a kép amelyik az egyik oszlopról mutatja a másikig, felülnézetben a vezetékeket az egy nagyszerű kép! ilyet még nem láttam![#eljen]

ANTAL GÁBOR

Sándor ! nekem meg meg van a Zászlónk (havi  ifjúsági folyóirat) 1911 es évfolyama ahol a szikraközös Tesla transzformátor építésének leírását közlik vagy fél éven keresztül . Régebben bescanneltem ,ha érdekel megkeresem . Édesapám 1919 ben megépítette én meg 1969 ben  ( és 2009 ben , de az már fetes)

mxjj54gxi

Szerintem nekem van egy olyanom.
A nagyapám testvére vette a későbbi Tanszerértékesítő Vállalat elődjétől, a Calderoni és társától, röntgencső táplálására.
Megvan még a röntgencső is, 1896-1904 közötti gyártású, alig használt darab, meg a báriumos papíros képernyő, amin nézték a röntgenképet. Életveszélyes manőverek voltak!

VighLajos

Gábor!
Ha a szkennelményt megtalálnád, és elküldenéd, nagyon megköszönném.Lajos

ANTAL GÁBOR

Szia! Még tegnap ( miután megírtam ezt) betettem a táramba( Tesla 1911)

sasi

Köszönöm Gábor!
Érdekes ez a cikk több szempontból is, megépítette édesapád, öven évvel később Te, nekem meg a cikk szerzőjétől, Jesch Lászótól van két könyvem, melyeknek szerkesztője volt, címe „Gyakorlati elektrotechnika” 1940-es második kiadása, és 1961-es 7. kiadása.

http://cnctar.hobbycnc.hu/ANTAL%20G/TESLA1911/TESLA_1911.pdf" TARGET=_fnew>A TESLA1911 könyvtárban lévő anyagot pdf fájlba konvertáltam.

ANTAL GÁBOR

Nekem is meg van ( a társak, Bokodi, Borus ,Csatló stb ) sötétkék borítós.(Királyi magyar egyetemi nyomda 1940 )

sasi

Igen, hasonló az enyém is. A 61-es kiadás már szerényebb kötésű, kissé nagyobb terjedelmű.

j5new3bgb

Sziasztok!

http://www.youtube.com/watch?v=y0wumROu4UE&feature=player_embedded#!

Ezen a videón feliratot készítenek egy lemezre.Van valakinek ötlete, hogy pontosan mivel?Meg ez egyenetlen lemeznél, hogy működhet?

Robika37

Üdv !
Ez egy plazmavágó gép amin van pontozó feltét, volt már itt a fórumon hasonló ahol keményfémmel karcoltak feliratot.

VighLajos

Köszönöm, megtaláltam, élvezkedem rajta!
[#buck]