Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

KBalázs

Fogalmi zavarba kerültél. Te esetleg nem a lépések felbontására vagy kíváncsi? Amúgy mivel egy átlag léptető adott pontosságot (pl. 5%) tud egy lépésen belül tartani (1.8 fok 5%-a) így a nagyobb emelkedés pontatlanabb lesz.

svager

Jól gondolod,mivel a motor vezérlön be tudod állítani az egy fordulatra eső lépések számát,ezért ugyanakkora lesz az elmozdulás mindkét orsó esetében.

svager

Lehet már a kérdést se értem?

gab27

"pontosság"... Bár már többen rávezettek.

Két lineáris hajtásod van, ugyanolyan "pontosságú" 5 ill. 20 mm menetemelkedésű orsóval. A pontosság két dolgot tesz:  
- egyrészt, hogy az orsó egy fordulatára az (elméletileg) elvárt pozícióhoz (pl. 5.00000000... vagy 20.00000000... mm) képest mekkora lehet az eltérése a tényleges elmozdulásnak (pl. egy nagyon jó orsó esetén 3 mikron, tehát a tényleges pozíció 4.997-5.003 vagy 19.997-20.003 mm között lesz). Ezeket a deviációkat a .pdf 96. oldalán találod.  
- másrészt az orsó hosszából adódó pontatlanság, amit a hossz függvényében adnak meg: Ha pl. egy 300 mm hasznos elmozdulással rendelkező 5-ös orsó minden fordulatára pont 2 um-rel többet tesz meg, akkor könnyen kiszámítható, hogy 60-at fordul a teljes hosszán, és 60 * 0.002 = 0.12 => ~300.12 mm-re fog beállni.

Aztán van a felbontás: tfh. a léptetőmotorjaid 200-at lépnek fordulatonként. Ekkor az egyik (ideális) léptetőmotor az 5 mm menetemelkedésű orsót 0 és (kb.) 5 mm között (azaz egy fordulata alatt) 200 különböző, egyenlő szögeltérésű pozícióba tudja forgatni, magyarul 5/200 = 0.025 mm-enként tudod megállítani ezt a hajtást. Ugyanekkora lépésszámnál ennél kisebb távolságra nem tud odaállni. Nem nehéz belátni, hogy a másik orsónál (hiába ugyanolyan "pontos", mint az előző) ez 0.1 mm. Tehát hiába ugyanolyan pontos a két hajtásod, a nagyobb menetemelkedésűt csak tizedmilliméterenként tudod megállítani.

Ahhoz, hogy a két hajtás ugyanúgy viselkedjen a felvett pozíciók egymástól való távolságát illetően, a 20 mm-es orsón levő motort 4-szer akkora felbontással kell hajtanod (4x mikrolépés), hiszen így mindkét orsón egy lépés 25 mikron elmozdulással jár majd - legalábbis elméletben.

gab27

"60 * 0.002 = 0.12 => ~300.12 mm-re fog beállni." - nyilván a gyártó törekszik arra, hogy ez a gyakorlatban inkább a fordulatonkénti deviáció max. néhányszorosa, 10 mikronos nagyságrendű legyen (+/-), hiszen nem minden fordulatnál fog felfelé eltérni az elvárt pozícióhoz képest.

PSoft

Köszi!
(többieknek is)

Akkor a cérnaorsót/spulnit...jól tippeltem.:)
(a logón, a "KI" megvolt:), a "T" betűt nem tudtam hova tenni)

Van a készüléken elöl/alul egy ötpólusú Tuchel aljzat.
Viszont, a készülék fa bőröndjében semmi olyan tartozék, ami oda dugható lenne.
Talán, lehetett egy külső tápegység a csöves résznek(nagyfesz generátor), ami ezen a Tuchel-en csatlakozott? [#nemtudom]

Motoros

Ahol a plexi kivezető patron van ott a dobozban  belül lenni kell egy trafónak is...nem?
A két telepes cső egy oszcillátort alkothat.
A műszer az áramerősséget mutatja azaz az egységnyi idő alatt átáramló töltések mennyiségét.
A két különböző hosszúságú hengernek is biztos megvolt a jelentősége.

Szalai György

Nekem nem volt elképzelésem, hogy mi lehet ez. Adatkapartattam a barátommal. Abból próbáltam kiindulni, ami rá van írva a műszerre.

A skálázása mértékegysége Coul/sec = Coulomb / másodperc
1 Coulomb/sec = 1Amper áramerősség. (Tudom, hogy tudod.)
Nekem ez egy sztatikus ampermérőnek tűnik.
(Ha egy anyagot folyamatosan töltenek pl. elektromos térben, vagy dörzsöléssel, akkor arról a keletkező töltésmennyiség levehető, mérhető. Ennek lehet jelentősége akár egy szövőüzem kialakításában.)

TKI = Távközlési Kutató Intézet. (1950-1981)
Egyik fő területe volt a mikrohullámú sugárzás alkalmazása adatátvitelre.
De a Terta, Orion és Fmv számára is fejlesztettek.

Mesterien konstruált, precíz  szerkezet. Ezek a régiek nagyon tudtak.

PSoft

Nincs trafó!:(

Sem a plexi kivezető közelében, sem máshol.

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Boncol%C3%A1s/Boncol%E1s_ELSTAT_TKI-FD-06/20160204_185727.jpg" TARGET=_fnew>A plexikivezető közelében, a két elektroncső van, meg a Tuchel aljzat.
Az első/alsó krómozott fedél alatt, az árnyékolóserleges két Tungsram cső.
A képen jobbra, látszanak a Tuchelre forrasztott vezetékek,és alatta látszik a patronbefogó rugólemezes, elektromos csatlakozása.
A patronbefogó csak akkor kerül elektromos kontaktban,ha a görgő szára ütközésig be van nyomva a patronba.
Erről a rugós kontaktról egy vezeték(fekete)megy a csőfoglalatokhoz.

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Boncol%C3%A1s/Boncol%E1s_ELSTAT_TKI-FD-06/20160204_185756.jpg" TARGET=_fnew>A nagyméretű, eléggé leharcolt "gombelem".

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Boncol%C3%A1s/Boncol%E1s_ELSTAT_TKI-FD-06/20160204_185602.jpg" TARGET=_fnew>A plexihasáb, a belsejében a...valamikkel.
Talán, a szintén gombelemekből összerakott anódtelep lehetett.
Mintha a plexihasábon keresztül látszana is a "zöldpenész" az elemek pereménél.

Ha így van, ez lenne az anódtelep, akkor még mindig kérdés a Tuchel funkciója.  

PSoft

"Mesterien konstruált, precíz szerkezet. Ezek a régiek nagyon tudtak."

Ezt, én is hasonlóképp gondolom,és látom.

Az a bajom...
A készülékház három ablakán át, számomra, nem igazán látható át a készülék belseje.
Gépkönyv, leírás hiányában...
Az "átláthatóság", csak további bontással lenne fokozható.
Ennek viszont, komoly akadálya van!:((  

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Boncol%C3%A1s/Boncol%E1s_ELSTAT_TKI-FD-06/20160204_190139.jpg" TARGET=_fnew>Nem vinne rá a lelkiismeret, a sárga védőlakkal bevont forrasztási pontok bármelyikének is...nekinyomni a pákát!

Bármi is volt a készülék/műszer eredeti funkciója, úgy kell maradnia, ahogy ezelőtt soktíz évvel a "régiek", "mesterien,precízen" megalkották.
[#worship]

Motoros

A telepes csöveknek kell 24V anódfesz meg 1.5 V fűtőtelep.
A gombelem telep ehhez szerintem kevés...mármint nem jön össze a 24V. A tuchel lehet a betáp esetleg?.
Az üvegcsöves ellenállások meg nagyfeszre utalnak, meg a porcelán yaxley is.

Motoros

De lehet, hogy rosszul gondolom, nincsen itt semmiféle nagyfesz, hanem ez csak amolyan kézi kapacitásmérő féle.
Tehát a vizsgálandó textil anyag csak mint dielektrikum működik és a C= epszilon x A/d szerint következtetést lehet levonni az anyagminőségre, vagy összehasonlításokat lehet tenni???

Vetesi75

"A tuchel lehet a betáp esetleg?. "
Azon keresztül töltötték a gomb-akksikat.
Szerintem #3215-ben van a helyes megfejtés.

Motoros

Igaz. Messer megoldása esélyes befutó.
Amolyan ESD teszter. :-)  

wt8g4i4

ma került hozzám, mára már érdekességnek és ritkaság mondható szerintem, főleg a digitális világban
http://kepfeltoltes.hu/view/160208/12695852_1508702582769190_791807965_n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>http://kepfeltoltes.hu/thumb/160208/12695852_1508702582769190_791807965_n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>
http://kepfeltoltes.hu/view/160208/12674547_1508702572769191_1664817676_n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>http://kepfeltoltes.hu/thumb/160208/12674547_1508702572769191_1664817676_n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>