Épül(t) a gépem (V1) ::: Varsányi Péter

Indította gaben, 2025 február 26, 08:08

Előző téma - Következő téma

4umhue7vh

Szerbiában, egy járműipari beszállító cégnél láttam, 8x2,5-3 méteres mozgóasztalos C vázas gépet, Kombájn alvázakat munkáltak meg rajta. Nem emlékszem a márkára, de új modern gép volt.

Szerintem is jó a mozgó asztal, és kevesebb munkával, tervezgetéssel, nagyobb merevség érhető el mint a mozgó hídnál. Mist is ilyen gépem van, és a következő 1500x500-as is ilyen lesz.

4umhue7vh

Engem nem zavarna ha kézzel kellene tekergetni, a meglévő merevség megtartása a fő szempont, (legalább is a legalsó helyzetbe).Az sem baj ha fél óráig tart csak geometriával ne keljen szórakozni.
Most is van az öntöttvas bak tetején 60mm magasítás, ezt lenne jó cserélhetővé tenni. Híd 4 lineáron megemel, magasító kivesz, nagyobb be, visszaenged, 4 csavarral rögzít. Majd lehet felteszem valamelyik topicba hátha van valakinek normális ötlete.[#nyes]

t5jvxzhgc

4-5 éve csináltam ezt a "mini" gravírgépet.
45x45x45 mm a munkatere, ekkorák voltak a szánok.
A "Z" plattform-ra csináltam egy +50 mm-es kézi állítási lehetőséget.
Ha kell, egy mozdulattal hozzátehető a +50 mm.
Ilyen kicsiben, jól működött a manuális + lehetőség.

bmejdz9nu

Teszteltem a tengelyek pontosságát. (Kottyanását :)
1. Sajnos az ezredes mérőórám 9,5mm-es (vagyis nem is metrikus) felfogatású és nem volt hozzá (kéznél) felfogató. Így a 1/100-as maradt.
2. A "nulla mm" az úgyebár nem a mérőóra nullája - hanem "nullázva" lett. Tehát mindkét végpont valós - 5mm-es mozgásokkal
Milliméteres és más "távokat" teszteletem = ugyanaz. Teszteltem 3x3 ponton azaz 9 teszt volt - a videón csak 1-1 teszt van. (XYZ)

[yt]j3INXZWld_k[/yt]

bmejdz9nu

Teszteltem az X és Y tengelyek egyenes futását + a két tengely egymáshoz képesti derékszögét is.
Ezek is nagyon fontosak, hogy a munkdarab tökéletes legyen.
A teszten (az asztalon lefogatva) egy precíziós derékszöget (DIN875-2 400x300mm-est) használtam.
Nem volt megmozdítva a két teszt között (XY)! Ugyebár akkor nem lenne hiteles a derékszög mérése...
A mérés módja ugyanaz mint alábbi videón.

[yt]0uY3bMiB9zc[/yt]

xe44memnh

"egy precíziós derékszöget (DIN875-2 400x300mm-est)"
Kb. annyira precíziós mint a precíziós kapa. :)
DIN875-00 már egy tizedesjeggyel pontosabb.

Véletlenül nem ezzel a derékszöggel állítottad be a gépet? :)
Mert ugye akkor bármilyen ácsderékszög is lehetne. :)

4umhue7vh

Igen ez így kicsibe tök jó, de nekem híd van, az egészet meg kell emelnem 100-120 millimétert, hogy elférjen a 4. 5. tengely az asztalon.
Arra gondoltam hogy a képen látható trapéz alakú konzol két végén, a ferde részekből kiállna egy-egy 30-40mm átmérőjű tengely, ezeken mozogna a híd. A konzol és az asztal között van hely bőven, ott elférnének az orsók. Megemelem, berakok egy-egy közdarabot és rögzítem, Ha meg nem kell kiveszem.Így nem rontanám el a gép eredeti merevségét.
Vagy várok még egy pár évet, mire elkészül az a gép amire  a + 2 tengelyt terveztem.[#nyes]

bmejdz9nu

Nem. Ezt a derékszöget később vettem... Arra emlékszem, hogy nagyon drága volt.
A gép belövés módja más volt... A mundarabok pontosak voltak... (van egy kisebb precízebb derékszögem is - stb.)
Lehet, hogy ez a derékszög "jobban" sikerült a gyártónak mint a preciziós kapa :)?
Egyébként megfordítva is ugyanezeket az érkeket produkálta. Tehát ez a derékszög szimmetrikusan (azonosan) rossz minőség? :)

Talán ez lenne a jó?. "Csupáncsak" 1000 Euro..
https://shop.kinexmeasuring.com/en/precision-flat-square-kinex-1000x660-mm-din-875-0-p8457c22c34/

gsz03b27r

Az a derékszög annyira kell neked 1000.-Eu-ért mint egy falat kenyér [#nyes]

xe44memnh

Ha szimmetrikusan felrakva is ugyan úgy jó akkor sikerült egy selejtet kifognod :)

Dupla 0-lást keres :)

Egyébként egy rossz derékszöggel szimmetrikusan átforgatva is elég jól belehet állítani a gépet.

99cwyhfhj

Elrontod a precízen gondosan megépített gép látványát ezzel a csámpásan lefogatott derékszöggel. [#rinya]
-Miért tehetted oda ilyen rettenetes módon azt a lefogató papucsot...? [#nemtudom]
(bocsi, de nekem nagyon bántja az ilyesmi a szememet. Nem is tart rendesen, befeszül oldalra a csavar. Biztosan találtál volna valamit a másik vége alá, hogy párhuzamosan álljon az asztallal.)

Amúgy gratulálok, szépen összehoztad, ráadásul azokban az időben, amikor még nem volt egyszerű hozzáférni sem az építő elemekhez, sem a precíz gépi megmunkálásokhoz.

bmejdz9nu

Mível több mint 10 évig nem voltam "aktív" fórumtag ... hol találok egy megépült gépre hasonló méréseket?
Rengeteg mérő műszert "összvedtem" akkoriban. Talán majd kirakom egy asztalra és lefotózom őket :)

A nem tudás boldogít...Csak egy hasonló példa. Nálam a hőszívattyús fűtés bemeneti oldalán van egy fogyasztásmérő - a kimmeneti oldalon egy hőmennyiség mérő... Pontosan tudom, hogy a COP érték hogyan van. Segített belőni a rendszert a maxiamálisra.
Tehát nem gondolom és hiszem, hanem mérek!
Ugyanez a napelemes rendszerre is. Fronius Smart meter-el - 2019-es edigi adatok. 2019-ben már majdnem egyensúlyba kerültem az Eon-al (már nem lopják:). A termelés és fogyasztásban bent van a fűtése és nyári hűtése a háznak és a medence 30 fokra "temperálása" nyáron. = nuku villanyszámla.

cfeage3xz

És ez mibe került?Ezen hány ezer KW áramot lehetne venni?

bmejdz9nu

Talán a semleges csevegőbe ezt a kérdést felteszed - megírom, hogy mit és hogy csináltam, hogy az új házamnak nincs rezsije. stb.

ywathzay

Ugyan nem nekem írtad, én felteszem a kérdést a semlegesbe, ha van kedved válaszolj rá, érdekel.