Épül a gépem ::: Farkas Ádám

Indította gaben, 2025 február 26, 08:00

Előző téma - Következő téma

vyvk7xm7

Pedig lehet, hogy a tervezés az érdekesebb része, meg az alkatrész vadászat, és nem a megunás.
De Ádámnak természetesen szerintem is igaza van. Neki forgató kell, hát készít, abból, ami kéznél van.
Biztosan jó lesz, hiszen már többször bizonyította a rátermettségét. Érdeklődve figyelem, és örülök, hogy beledumálhatok néha.
(Míg ki nem rúg.)[#nevetes1]

dpzc3uzn

nem nem tőled elvárom, hogy ezután is csak "próbálkozzál", attól jutunk előre, nem azt kérem hogy simogassák a buksimat.. hanem kell a "sötét oldal is" (ezt most jó értelemben gondolom)[#boxer]

dpzc3uzn

Ma azon gondolkoztam hogy hogyan fogom pozicionálni az asztalt. Pl hogyan lesz merőleges a marómotorra, mint tudjuk ez nagyon kényes beállítás. (mi az a végálláskapcsoló ami ezt mindig tudja. Vagy egyszer beállítom és soha ki nem kapcsolom? vagy abszolút encoder?

3ztiz2p39

Itt jó lenne használni az abszolut encoder előnyét, de a Mach-ba visszacsatolni közvetlen reménytelen.
De szerencsére az AC vezérlődnek van programozható szabványos A/B/Z encoder kimenete így az indexjelet és egy mezei induktív kapcsolót mixelve tudnál nagyon pontos pozíciójelet alkotni.

000000000

Szerintem optikai úton meg lehetne oldani. Ez milyen pontossággal kell működjön? Én tennék egy precíz felületi tükröt az asztalra, akárhova. Pl. alulra, és akkor a megvilágító LED és érzékelő nem zavar más elemet. A lényeg az lenne, hogy ha pl. vízszintes az asztal, akkor verődik teljes egészében a fény az érzékelőre. A pontos szöget akkor lehetne beállítani, ha egy kis szögtartományban a fénysugár érzékelhető lenne, de a vízszintestől eltérve egyre kisebb értékkel, így mozgással a maximumot megkeresve a vízszintes megtalálható. Ez szerintem ügyes árnyékolással biztosítható. Zavarvédettséghez érdemes pár 10 vagy 100 kHz-vel szaggatott fényt érzékelni. Az egész független is lehet a Machtól, bekapcs után kézi vezérléssel mutatós műszerrel vagy mikrovezérlővel is megkereshető a vízszintes.
szia: Balázs

x4rhew5r3

Ezt kell csinálni. 3 hete előjött ez a probléma, hogy nagyon pontos home kell egy tengelyen. Én is így csináltam. A durva kapcsoló + enkóder index jele 1 enkóder osztás pontossággal adja a referenciát.

dpzc3uzn

Köszönöm nektek észben tartom. Ez ésszerű megoldásnak tűnik. beszélünk róla (ha ott tartok:)

3ztiz2p39

A múltkor valakinek le is skicceltem az elvet...

vyvk7xm7

A nagyon pontos jel mitől lesz pont derékszögnél nagyon pontos? Ott lesz nagyon pontos, ahol az érzékelő kimenő jele együtt van az encoder Z jelével.
Az egy ekkora áttétel esetén lehet akár többször, több encoder fordulaton is, hiszen a motoron lévő encoderről van szó. De hogyan garantálja ez a pontos derékszöget?
Szerintem a derékszöget csak az optikai, tárgyreflexiós érzékelés garantálná, a főmotor mellé szerelt adó-vevővel.

x4rhew5r3

Feltesz egy vinkli etalont, és ahhoz állítja be. A "durva" érzékelőt oda tolja, hogy a referencia pont egy motor fordulaton belül, de kicsit túl legyen a kívánt ponton, és a szoftverben mondja meg, hogy az etalon vinklihez beállítva, ettől visszafelé hol van a tényleges gépi nulla.

ra8nsmk6w

Nem képzelhető el, hogy a gyári "mérleghintának" vannak mechanikus reteszei is, mondjuk 45 fokonként, Mint egy eszterga késtartónak. Ez bátrabbá és biztosabbá is tenné a forgácsolást. A müködtetése nem bonyolultabb mint egy féké. A mechanika viszont már nem olyan egyszerű

x4rhew5r3

Ez is olyan, hogy ha már lúd, legyen kövér:)
Előbb utóbb igény lesz a bölcsőt teljes értékű 4. tengelynek használni.

x4rhew5r3

Nem is kell egy fordulaton belül lenni lenni a durva home-nak. Akár hol van, ahhoz képest a szoftverben több motorfordulatnyit is vissza lehet állni.

3ztiz2p39

Egy gépezet pontosságát mindig a legpontatlanabb alkatrésze, vagy alkatrészeinek együttessége határozza meg.
A HD is csak elvileg kottyanás mentes. az AC szervo sem abszolut álló helyzetben tartja az asztalt.
A HD áttétele 1:80 tehát az encoderen az asztal minden 4,5 fok elmozdulásához tartozik 1 index jel. Ebbe a 4,5 fokba azért biztonságosan el lehet helyezni egy "durva" érzékelőt.

vyvk7xm7

Most, hogy már nincs annyira korán, persze hogy igazatok van.
80:1 arányú áttételnél a motor fordulatonkénti 4,5 fok elmozdulás már 100mm sugarú köríven is 7,85mm távolságot jelent. Abba tényleg szépen belefér egy érzékelő.
Meg ha még a szoftban is vannak lehetőségek…