Épül a gépem ::: bankimajki

Indította gaben, 2025 február 26, 07:58

Előző téma - Következő téma

2vkx6unz

Nem mondanám, mert nálam Windows 10 + Chrome alatt is fekve jelennek meg a képek...

t5jvxzhgc

Kérd meg a "főnököt" hogy építsen 'má be egy olyan forgató bizbaszt a képnéző(nk)be. [#nyes]

ajpwg6jrn

Elforgattam mindet Windowsban balra 90°-kal.
Lássuk most.

2vkx6unz

Most tökéletes!

Amúgy sok sikert a géphez! Remélem lesz még fotó, video stb.

Ez lehet a legérdekesebb téma hamarosan ;)

gsz03b27r

Most jó már nem kell forgatnom a laptopot [#eplus2]

3ztiz2p39

Hogy bírtad ki, hogy még eddig nem adtál neki áramot? :)

Egyébként meg van a saját trafója?

Azért azzal számolj, hogy alapfelállásban induláskor a 3x32A-t le fogja verni sokszor.

ajpwg6jrn

Ez most kikapcsolódás, nem időhöz kötött.
Megvan a trafója is.
Hajt a kíváncsiság, milyen megoldások vannak benne.
Az elektronikában nincs nay kihívás (persze ez így nem igaz, de ott nagyjából tdom mit kell majd csinálni hogy menjen).
Sok elektronikát felújítottam már, talán elboldogulok ezekkel is. [#eplus2]

7snm9r7t

A 'segítség béna vagyok' topik-ban szoktunk ilyeneket kérdezni!

7snm9r7t

3ztiz2p39

Az encodert megnéztem, a tiéd 2000-es incrementális.

Itt nálam sajnos A860-0320-T113 van 3 db, ezek 3000-esek és abszolútok.

ajpwg6jrn

Sziasztok!

Tegnap és ma sem tétlenkedtem. [#kacsint]
A tegnapi nap folyamán elugrottam a felajánlott "szervomotorért" amit nagyon szépen köszönök az egyik fórumtársunknak, majd a két motorból építettem egyet (a bordáskerék levétele megizzasztott ugyan, de sikerült épségben levenni). A "Z" tengely motorjáról van szó.
Amit tudtam megmértem a motoron, leteszteltem. Elektromosan és mechanikailag rendben van.
Már csak a fránya enkóder hiányzik róla.
Ezen felül a mai nap az alábbi eredmény született.
A főorsót már egy ideje locsoltam felülről mindenfélével (csvaarlazítő, WD-40, 5W-40, denszesz) és a mai napon elkezdtem kibontani.
Alul kivettem az összes csavart, egyet pár menettel visszakapattam.
Ezek után felülről a főtengelyről elkezdtem lehámozni az alkatrészeket. (Egy ételesnyi csavart kiszedtem, mire elértem a csapágyazásig.) Szerintem a csavarok adják az inerciáját a gépnek. [#eplus2]
A csapágyazáshoz és a további bontáshoz már körmöskulcs kellett volna, így itt megálltam.
Mivel szép fényes volt a tengely és a csapágyak (felülről belenézve, így gondoltam teszek egy próbát).
Megtámogattam még egyszer alaposan olajjal és alulról a szerszámbefogónál található 4db M12-es csavarhelyre becsavartam 4 db csavart.
Majd keresztbe befűztem egy kalapácsnyelet és finoman elkezdtm mozgatni. Nem is kellett neki sok, elsőnek csak pár mm-ert, majd pár cm-ert mozdult oda-vissza.
Pár járatás után szépen körbefordult.
Ekkor még fentről alaposan megöntöztem denszesszel kevert 5W-40-nel és párszor átforgattam.
Szerintem alaposan átmosatom olajjal és különösebb felújítás nélkül kipróbálom majd.
Szépen forog, nem akad, nem szorul, nem lóg, korrekt a hangja is, így miért ne lehetne kipróbálni élesben is majd.
Azután majd kiderül az első pár munkaóra után hogy fel kell-e újítani vagy sem.
De jöjjön pár kép és egy kis összegzés.

Eredeti állapot:
 - Nem mozdult egyik tengely sem és a főorsó sem fordult el.

Jelen állapot:
 - Mindegyik tengely szépen mozog, lógás nem érezhető eyik tengelyen sem.
 - A csúszófelületek rendben vannak.
 - Az orsók ellátják a feladatukat.

Ennyi kellett ahoz hogy ki merjem jelenteni hogy elindul a gép felújítása és szerintem érdemes tovább invesztálni a projektbe.
Már nagyjából kitaláltam a színvilágát is.

A következő lépések: nagytakarítás és a gyári elektronikájának felélesztése.

huatn6gfd

[#eljen] Gratula!

A kezelőpanelről tegyél már fel egy jó éles, közeli képet, amin minden olvasható! Köszi!

ajpwg6jrn

Csatoltam pár képet, még nem a legszebb.

huatn6gfd

Köszi, maga a tökély! A fekete sor érdekelt leginkább. (A feedrate-ekről vitázunk mostanában.)

ajpwg6jrn

Meglátjuk mi lesz belőle, de egy ilyesmi színkombót találtam ki neki. (Kap még egy kimart táblácskát, "bankimajki" felirattal.)
A burkolatokat is faragni kell, mivel ennek a gyári burkolata kb. 120-140 cm magasra ér csak fel. illetve középen, ahol a képen ajtók vannak, ott ennek semmi. Bár gyanús hogy ott valamikor elhúzható plexik voltak.
Szóval lesz még egy kis lemezhajlítós és szinterezős meló is vele.
De új műhelybe csak újszerű gép kerülhet. [#nyes]