Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Digitalizálás

Indította gaben, 2025 február 03, 18:17

Előző téma - Következő téma

3vv2btrhv

Megint az az érzésem , hogy elmarad a nászéjszaka , igy nem lettünk kielégitve !

Egyújabbgépépítő

Sziasztok!

A digitalizálás egyik hobby társunk által készített tapintóval készült.
MACH volt a vezérlő szoftver, lépésköz 1mm mindkét irányba.

3vv2btrhv

A minta mérete?  
Digitalizálási idő?  
Na még ez kéne , de miért kell harapofogoval kiszedni az adatokat ?? Nem kell szégyelni semmit , szép eredmény !!

Egyújabbgépépítő

Semmi szégyen, nem én csináltam, de nekem is készült egy ilyen tapintó csúcs.
A méret 100 x 100 x 10 mm. Az idő az kb 1 nap volt, első próbálkozásképpen.  
Szerintem az időn még lehet spórolni.

3vv2btrhv

3vv2btrhv

Sikerült az elsö proba : Nem lézerel digitalizálni , hanem az alábbi linkben szereplö led lámpa használatával .http://www.david-laserscanner.com/forum/viewtopic.php?t=624&postdays=0&postorder=asc&start=90" TARGET=_fnew>elsö fehér fényt használo David digitalizálás

3vv2btrhv

http://www.david-laserscanner.com/forum/files/thumbs/t_fej_dls_439.png" border=0>

3vv2btrhv

Ma eldölt , hogy publikálom az ötletemet .  
Lényege , hogy egy hagyományos régi analog fényképezögép vázát és optikáját használom fel . A tekecsfilm hejébe raktam egy plexipöl készült LCD panel imitáciot . amin csak egy vékony résen tudott a fény kilépni . Igy készültek az alábbi digitalizálások .
A cél hogy megfelelö LCD panel és LED világitás kombináciojával létrehozni egy hordozható bárhol üzemeltethetö OLCSÓ digitalizálo megalkotása. http://www.david-laserscanner.com/forum/files/thumbs/t_projektor_fnykpezoegp" border=0>

2vkx6unz

Még mindíg bizonytalan vagyok miért jobb ez így mint a lézer. A csík szélesebb igaz a sötét/világos átmenet a lényeg, de nekem nem tűnik élesebbnek mint amit egy vonallézerrel elő lehet állítani. A színes kamerák problémáját sem küszöböli ki teljesen csak csökkenti. Maga a szkennelési eljárás is bomyolultabb, macerásabb. Akkor lenne előny ha a David több vonalat tudna kezelni, bár akkor több lézerrel is lehetne világítani, vagy van olyan lézer ami eleve 5 vonalat rajzol egyszerre. Szóval beleölsz egy csomó munkát de nem lesz jobb az eredmény akkor miért? Ha van valami a ki kimaradt vagy én nem vetem figyelembe akkor természetesen kíváncsi vagyok mi az.

3vv2btrhv

A leglényegesebb a kalibrálo ábrát nem kell használni , igy lehetne ojan tárgyakat is szkennelni ami rögzitve van valahová.

2vkx6unz

Ha nem használod a kalibráló ábrát akkor honna fogja tudni a David a koordinátarendszert, és a kalibráló pontok közötti távolságot? ebbő hogy lesz torzításmentes modell?
A kalibráló ábra alapján kompenzálja az objektív torzítását, és állítja be a felbontást valamint a modellt ez alapján helyezi el a koordináta rendszerbe. A szkenneléskor már nem kell a kalibráló ábra, de a kalibráló ábra síkjai kellenek ugyanis azon a síkon kirajzolódó vonalak alapján számítja a modell pontjait. Ezt nem lehet kiváltani semmilyen projektorral csak egy másik szoftverrel ami így van megírva. Ott lehet más megoldást találni a kalibrálásra és a feldolgozásra. A struktúrált fény önmagában ehhez kevés.

3vv2btrhv

Van a David forumon egy másik fejlesztési vonal .a Kalibrálo ábra kiváltása egy trükkel . Persze ezt sem tudtam rendesen leforditani , igy csak sejtem hogyan müködik , de ha a kettöt lehetne kombinálni ??

000000000

Feltetelezem egy gyari scanner adta az otletet.
Ott is csikokat vetitenek a targyra. Nincsenek felhelyezendo kalibral pontok. Forgataskor csak annyi a kivanalom, hogy egy elozoleg mar bescannelt felulet latszodjon.