Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Linkek

Indította gaben, 2024 április 10, 13:42

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

Nagyon ötletes! Csak kár, hogy nem hűt hanem fűt. A működéséhez szükséges 50-100W és a plusz ventilátor által felvett teljesítmény is végül hővé alakul. És pont ott, ahol hűteni szeretnénk vele.

De hát meleg van, nem csoda, hogy a "feltalálónak" felforrt az agya [#vigyor2]

Régen az EZERMESTER c. folyóiratban az ilyen ötletekért adtak 200Ft-os vásárlási utalványokat...

000000000

Nézzük meg a forrást és köpjünk egyet.

Csuhás

Miért ne hűtene? Bele kell tenni egy nagy jégtömböt. Az eleve hőt von el hogy felmelegedjen, plusz az olvadáshő, plusz a párolgáshő hiszen a víz egy része elpárolog. Mindez meghaladja a ventilátor felvett teljesítményét. A kérdés az hogy honnan vesszük a jeget?

Kristály Árpád

Feri!  
Nagy tisztelőd vagyok...

De mi:
"A működéséhez szükséges 50-100W és a plusz ventilátor"
...a ventilátort értem de a többi?

Üdv.: Árpi

Apropó... Most látom, hogy kedvenc helyemen laksz....

Kristály Árpád

Öveges professzor mondaná: A hűtőből....

Csuhás

Már értem hogy mit olvastál félre: Itt nem a hűtőláda hűt hanem a benne levő jég. Simán lehetne egy vödör is helyette.

svejk

Egy 20 m2-es mondjuk 30 fokos szobába 10 kg jég nem túl jelentős. Aki szereti a fizikát az hipp-hopp ki is tudná számolni.

Persze, hogy ha a fotelod vagy ágyad mellé rakod, akkor érezni a hatását, épp úgy mint az egyszeri kollégám aki a nyitott hűtőgépajtó elé feküdt le a földre, de összességében a szoba hőmérséklete nem nagyon fog lehűlni.

wm94bppdn

A nyitott hűtővel az a gond, hogy a hűtőszekrény kívül fűt, belül hűt. Ráadásul a hatásfoka erősen a 100% alatt van, tehát jóval többet fűt, mint amennyit hűt. Ha tehát nyitva tartják, akkor a szobát szépen fölfűti, még ha a belsejéből, helyileg csordogál is ki egy kis hideg levegő. Azért mégis lehet így használni, ha nem is hűtésre: nyitottan a hűtőből szépen csordogál a lecsapódó pára, amiz a helyiségből von el. Beázott szobát, pincét szoktak így szárítani.

svejk

A kollégának csak arra a pár óra hajnali szundikálásre kellett. :)
És valóban amíg le nem olvadt addig szépen a testére áramlot a hűvös.

4ybj8h3c8

Jók ezek. Mint a gyertya a cserép alá és ki lehet dobni a központi fűtést.

wm94bppdn

A jég olvadáshője 333,7 kJ/kg. Tételezzük föl, hogy úgy állítjuk be a ventilátort, hogy óránként 1 kiló jég olvadjon el. A levegő tömege kb. 1,1 kg/köbméter, fajhője kb. 1 kJ/kg x Cfok. A szoba legyen 50 m3,= 50 kg levegő, fokonként 55 kJ. Eszerint a tíz kiló jég 10 órán keresztül 6 fokkal hűti a szoba levegőjét. A helyzet azonban rosszabb, mert a szobában legalább egy ember van, aki kb. 100 W-ot termel folyamatosan, ráadásul a falakat, bútorokat, egyebet is hűteni kell, azoknak pedig sokkal nagyobb a fajhőjük, mint a levegőé. Azt hiszem, műszaki hasra ütés alapján azt lehet saccolni, hogy a 10 kiló jég talán 1-2 órára ad 5 fok enyhülést. Gyerekkoromban, Angyalföldön a Jász utcában volt a jéggyár, onnan lovaskocsival szállították a 10 kilós jégtömböket a környékre. A kocsis megállt a sarkon, és kiáltott: - Jegeees a jegeeees! Nem tudom, mennyibe került, de azért vették. A jegesnek volt egy kis csákánya, a hegyes végével karcolt, az élessel odaütött, és máris adta a vödörbe a precízen vágott fél rudat.  Az ostorral remekül célzott, a kocsin hátul  húzató biciklis gyerek kezét eltalálta. Ne kérdezd, honnan tudom.

Kristály Árpád

Halihóóó Kalalci!

Lebuktál....
" Jász utcában volt a jéggyár"....
mert ez azt jelenti, hogy minimum 60-felet vagy...[#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1][#worship][#wave]

PSoft

És...lehet ezt még űberelni!!!

http://furdancs.reblog.hu/legkondik-hazilag-hazai-termes" TARGET=_fnew>Furdancséknál is rekkenő(brutális):)) a hőség.:)).:)
Ott már...katyúsák is készülnek!
[#nevetes1]

svejk

Olyan jó eredményt hoztál ki, hogy szinte kedvem lenne kipróbálni a 12.5 légköbméteres belső kuckómban.

Te voltál már nálam...

Csak ugye ha 14-kor hazaérek, addigra itt minden, a falak a műszerek, stb. 28-29 fokos, nem csak a levegő.
Elindul a PC, a 24"-os monitor, 50W-nyi világítás, plusz az én 37 fokos  105 kilós habtestem :) ráadásul nem beülök hanem dolgozok is tehát nem 100W-ot termelek... szóval vannak kétségeim.
Persze a derekamra éppen jöhetne a hideg egy darabig, aztán meg mehetnék pár nap után hadirokkantságért.:)

De a lényeg az, hogy köszönöm a számítást, biztos voltam benne hogy valaki ki fogja számolni.

svejk

Régebben tervbe volt, hogy alattam a nem használt szerelőaknát becsövezem és keringetem a levegőt, de mivel nem tudtam kiszámolni a várható hatást, inkább neki sem fogtam.