Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Linkek

Indította gaben, 2024 április 10, 13:42

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Misi ! ezt a könyvet franciából fordították . Hát nem POPOV találta föl a rádiót? [#fejvakaras]
Nekem orosz  szerzőtől volt könyvem ( rémlik mintha két pionyír egy fülhallgatót használna a címlapján )  

Motoros

Az orosz könyv megvan nekem,ott tényleg Popov születésnapja a rádió napja.
Egyébként jó könyv az is csak nem ilyen szemléletes. Alapos munka a fordítás is 1955_ös kiadás. Leírja a házilagos lemezjátszó és magnó építését is, még a fejet is maga készíti egy százados réssel :-)

wm94bppdn

Eugen Aisberg Ogyesszában született.  
Minden nemzetnek megvan az az önképe, hogy a nagy találmányok honfitársaiktól erednek. A magyarok nem kivételek. Ezek a hiedelmek olykor megalapozottak, gyakran azonban délibábosak. A hetvenes, vagy nyolcvanas években a magyar tévében volt néhány sorozat az autó, a vasút és a repülés történetéről. Volt köztük francia és angol gyártású. Az angolban minden lényeges fejlesztést angolok, a franciában pedig franciák találtak föl.  
A találmányok akkor bukkannak föl, amikor a technológia lehetővé teszi őket, és már nagy szükség van rájuk. Kivételesen előfordul, de jellemzően nem egyvalaki találja föl, hanem sokan tesznek hozzá többet, vagy kevesebbet. Elterjedni viszont akkor tudnak, ha jól használhatóak, és tömegesen állítják elő. Ezért azután annak a nevéhez fognak kapcsolódni.  
Popov hozzájárulása a rádióhoz kétségtelen, de egy gátlástalan, bár műszakilag valóban képzett olasz, Marconi sokkal "ügyesebben" lobbizott a hadseregnél. Érdemes elolvasni Marconi élettörténetét...

4ybj8h3c8

Pontosan most hirtelen nem tudom hol tartunk, de 17-18 Nobel díjast adtunk a világnak a kb. 600 kiosztott díjból, a magyar mégis fennen hiszi, hogy hasítunk a Nobel díjasok számában a többi nemzethez képest.

ra8nsmk6w

Valóban igy van! Mint ahogy a történelmi eseményeket is különböző módon irja le két vagy több érintett ország. Akár a tankönyveiben is.

ANTAL GÁBOR

Remélem ismersz annyira hogy nem feltételezed rólam hogy ezzel ártani akartam . Csak egy korszak elé ( 1960) akartam görbe tükröt tenni. Igenis jók voltak az akkori könyvek mert tágították az ifjúság természettudományos ismeretét és sikerélményt generáltak  ( ez manapság szerintem kissé csorbul )   A rádió valóban egy korszak fejlődésének a terméke . Rhumkorf a nagyfeszültségű tekercsével, Tesla a szikraközös technikájával amellyel aktív elem nélkül lehetett létrehozni nagyfrekvenciás csillapítatlan rezgéseket .Popov a kohérerével  amivel megalkotta az első demodulátort . Marconi aki akkoriban szédületes távolságú jelátvitelt létesített és Edison aki az izzólámpát megalkotva ( és tovább fejlesztve anóddal majd ráccsal megteremtette az első elektroncsövet)

4ybj8h3c8

Sajnos Edison is tökéletesen illik abba a vonalba, amit kalaci felvázolt.
Az első izzólámpa szabadalom 1863 (vagy 73, macerás lenne előkeresni) környékéről származik, egy rakat koma foglalkozott még az izzólámpával, mégis mindenkiben az él, hogy Edison a feltalálója.

wm94bppdn

Dehogy hiszem! Pontosan tudom, hogyan értetted. Csak mint érdekességet említettem meg. És eredetileg egy szmájlit is oda akartam biggyeszteni.  
Egyébként az oroszok élenjárók abban, hogy kimutassák: mindent orosz ember talált föl. Ez gyakran a nevetségességig megy, és hiteltelenné teszi azt is, amiben tényleg elsők voltak. Sose felejtem el, hogy Kijevben, a nálunk udvariasan Boyai-Lobacsevszkij geometriának nevezett matematikai fogalom tanításakor Boyai neve nem hangzott el. Sőt, amikor megemlítettük az elsőségét, akkor a metektanárnő - egyébként helyesen - azt mondta, hogy Gauss azt állította, hogy már sokkal előbb kitalálta. Arról nem tudott, hogy ezt Bolyainak írta...
A magyar reáloktatás és az ismeretterjesztés valóban nagyon jó volt, a népbutítás nyomokban sem volt jelen.  
Asszem, az elektroncsövet (diódát) Fleming készítette, erősítőcsövet (triódát) De Forest. Edison kisérletezett a tértöltéssel, de nem tudta hasznosítani.

Csuhás

213
A C11MT eszterga gépkönyve

http://data.hu/get/8872799/11.rar

Kristály Árpád

Halihó mindenkinek!

http://hvg.hu/tudomany/20150623_Ilyen_gyujtemeny_meg_nem_volt_mostantol_e#rss" TARGET=_fnew>NASA képgyűjtemény

Árpád

designr

Golyós orsókról magyar nyelvű leirás..http://www.hwacheon.hu/hajtasrendszerek.html" TARGET=_fnew>Golyós orsók

Béni

Robotika iránt komolyan vagy komolytalanul érdeklődőknek egy gyűjtemény:
http://bit.ly/1Ks0Oqo" TARGET=_fnew>Robotok

Kristály Árpád

Kristály Árpád

Kristály Árpád

Halihó mindenkinek!
http://hvg.hu/tudomany/20150708_olcso_legkondi_klima#rss" TARGET=_fnew>Olcsó klima 10.000-Ft-ból