Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

Arany János

Visszaálló kapcsoló nem lenne jó?
IMI mocit igy kapcsolgatom.
Nem olyan szörnyű megoldás!
Idézetet írta: RogerCo Dátum 2025 június 04, 11:19Helló mindenki !
Nincsenek jóhírek.

Voltam korábban az idős motortekercselős bácsinál.

Mostmár biztos, hogy nincs neki ilyen indítórelélje :(
Próbálkozott kondikkal is, hátha... De nem :(

Két út maradt:
1. szerezni kell valahonnan ilyet !
2. Barbár módon ráaplikálni egy nyomógombot :( (nem preferálom)

Ha valaki pont egy ilyennel támasztja ki a műhelyajtót megvenném ;)
Képem sajnos nincs róla.

Üdv:
Roger

RogerCo

Nem olyan szörnyű.
De én az "eredeti" állapotát szeretném helyre állítani.
És nem olyan rég kaptam  @PSoft -tól egy hozzá való kapcsolót:

Így ez a megoldás csak egyel előzi meg a plusz nyomógombost.
De köszönöm szépen !
Roger

Idézetet írta: Arany János Dátum 2025 június 04, 17:17Visszaálló kapcsoló nem lenne jó?
IMI mocit igy kapcsolgatom.
Nem olyan szörnyű megoldás!

Arany János

Bocsi!
Az "eredeti" elkerülte a figyelmemet! [#falbav]
Idézetet írta: RogerCo Dátum 2025 június 04, 18:31Nem olyan szörnyű.
De én az "eredeti" állapotát szeretném helyre állítani.
És nem olyan rég kaptam  @PSoft -tól egy hozzá való kapcsolót:

Így ez a megoldás csak egyel előzi meg a plusz nyomógombost.
De köszönöm szépen !
Roger

RogerCo

Találtam egy céget, aki régen forgalamzott MIHÁ-C relét.
Felhívtam őket. Az már nincs, és nem is lesz.
De van "helyette" más:
https://zotek.hu/motorindito-rele-klixon-4cr
Azt mondta az úriember, hogy ha megtudom mondani az indítási áramfelvételét, és a nyugalmi áramfelvételét (amikor már a plusz tekerccsel felpörgött a köszörű) Akkor a a fent behivatkozott indítóréléből egy közeli értékűt válasszak.
Pl: Relé 4CR 643 (4,35A-3,60A) ez 4.35 A indítóáramig jó, és 3.6A-nél már lekapcsol.

Amit kb tudok, az az, hogy az indítótekercsem az ~5 Ohm, a főtekercs ~11 Ohm.
Az egyszerű elektronikai ismereteim azt mondják, hogy I=P/U. Azaz az én példámban ez 540W/220V = 2.45A
Itt sem jön ki a matek :D
(nem tudok képet csatolni :( )
A motor adattábláján a következő adatok szerepelnek: U=220V P=540W I=3.4A

Ugyanakkor szintén a hiányos ismereteim alapján az I= U/R azaz 240V/5 Ohm = 48A ??? :o

A tekercseket majd ujramérem.
De ha valaki tud segíteni a méretezésben azt megköszönném.

Vetesi75

Idézetet írta: RogerCo Dátum 2025 június 04, 22:52Találtam egy céget, aki régen forgalamzott MIHÁ-C relét.
Felhívtam őket. Az már nincs, és nem is lesz.
De van "helyette" más:
https://zotek.hu/motorindito-rele-klixon-4cr
Azt mondta az úriember, hogy ha megtudom mondani az indítási áramfelvételét, és a nyugalmi áramfelvételét (amikor már a plusz tekerccsel felpörgött a köszörű) Akkor a a fent behivatkozott indítóréléből egy közeli értékűt válasszak.
Pl: Relé 4CR 643 (4,35A-3,60A) ez 4.35 A indítóáramig jó, és 3.6A-nél már lekapcsol.

Amit kb tudok, az az, hogy az indítótekercsem az ~5 Ohm, a főtekercs ~11 Ohm.
Az egyszerű elektronikai ismereteim azt mondják, hogy I=P/U. Azaz az én példámban ez 540W/220V = 2.45A
Itt sem jön ki a matek :D
(nem tudok képet csatolni :( )
A motor adattábláján a következő adatok szerepelnek: U=220V P=540W I=3.4A

Ugyanakkor szintén a hiányos ismereteim alapján az I= U/R azaz 240V/5 Ohm = 48A ??? :o

A tekercseket majd ujramérem.
De ha valaki tud segíteni a méretezésben azt megköszönném.

Az 540W érték a tengelyen leadott teljesítményre vonatkozik.

Vetesi75

Idézetet írta: Vetesi75 Dátum 2025 június 05, 12:37Az 540W érték a tengelyen leadott teljesítményre vonatkozik.
Az 5, ill. 11 Ohm ellenállásérték (rezisztencia) gondolom egyenáramú mérés eredménye.  Váltakozó áramon viszont a tekercsek induktív ellenállása (reaktancia) a meghatározó. Az átfolyó áramot a kettő eredőjeként adódó  látszólagos ellenállás (impedancia) korlátozza. (Persze az utóbbiak a terhelés mértékétől is függenek, hogy ne legyen annyira egyszerű a dolog...)
Esetedhez én tegnapelőtt a 4cr-650 típust nézegettem, hogy talán jó lehet. Ezeknek a PTC alapú indítóknak van egy komoly hátrányuk a mechanikus relékkel szemben: A kikapcsolás és visszakapcsolás közötti időre érzékenyek, csak hideg állapotból bekapcsolva működnek rendesen.

sarktibsi

KB. Egy éve vásároltam egy magyar gyártmányú bakköszörűt , jó állapotúnak tűnt.

De csak most került beüzemelésre kapott új korongokat , ilyenkor ahogy szoktam csináltam egy próbaüzemet ekkor vettem csak észre ez a gép hátrafele forog.

Valakinek van ötlete miért volt így összerakva?

Szerencsére nem kellet újból szétszedni , elég volt csak a motortestet átfordítani. Amúgy szép hangja van. (szerintem nemrég csapágyazhatták meg)

Rabb Ferenc

Idézetet írta: sarktibsi Dátum 2025 június 14, 09:07Nem a motor van rosszul összerakva, hanem az elektromos bekötés. Cseréld fel bármelyik két fázisvezetőt a bekötésnél vagy a villásdugóban, és jól fog forogni.

sarktibsi

Idézetet írta: Rabb Ferenc Dátum 2025 június 14, 09:19
Idézetet írta: sarktibsi Dátum 2025 június 14, 09:07Nem a motor van rosszul összerakva, hanem az elektromos bekötés. Cseréld fel bármelyik két fázisvezetőt a bekötésnél vagy a villásdugóban, és jól fog forogni.

Nézd meg a képeket jobban a jobb oldalon van a balos menet , ez normál körülmények közt NAGYON-NAGYON balesetveszélyes.

Rabb Ferenc

Idézetet írta: sarktibsi Dátum 2025 június 14, 09:57Nézd meg a képeket jobban a jobb oldalon van a balos menet , ez normál körülmények közt NAGYON-NAGYON balesetveszélyes.

Igazad van, ezt nem vettem észre. Figyelmetlen szerelés...

tekes

Az ehhez hasonló lézer mutatópálcák hogy működnek?

Vol már néhány ilyenem, mindnek lecsavarható az eleje, anélkül a lézer képe egyáltalán nem pontszerű. A "lézer" nem egy "eleve" párhuzamos fénnyaláb?
A lecsavarható fejben egy kicsi lencse, vagy lencserendszer van, az párhuzamosítja az egyébként széttartó nyalábot. (Némelyikhez cserélhető fejeket adtak, amikkel különféle mintákat vetített az eszköz.)
Egyes esetekben fókuszálni is lehet, ezek a fókuszpontba helyezett sötétebb papírt akár meg is pörkölhetik.

Szóval azt szeretném kérdezni, hogy ezek a kütyük ténylegesen lézerek-e? A lézer pontszerű fényforrást, vagy párhuzamos fénnyalábot jelent, esetleg mindkettőt? Pontosan mit tartalmaz az előtét tag?

vadember

Idézetet írta: tekes Dátum 2025 június 24, 19:23
Az ehhez hasonló lézer mutatópálcák hogy működnek?

Vol már néhány ilyenem, mindnek lecsavarható az eleje, anélkül a lézer képe egyáltalán nem pontszerű. A "lézer" nem egy "eleve" párhuzamos fénnyaláb?
A lecsavarható fejben egy kicsi lencse, vagy lencserendszer van, az párhuzamosítja az egyébként széttartó nyalábot. (Némelyikhez cserélhető fejeket adtak, amikkel különféle mintákat vetített az eszköz.)
Egyes esetekben fókuszálni is lehet, ezek a fókuszpontba helyezett sötétebb papírt akár meg is pörkölhetik.

Szóval azt szeretném kérdezni, hogy ezek a kütyük ténylegesen lézerek-e? A lézer pontszerű fényforrást, vagy párhuzamos fénnyalábot jelent, esetleg mindkettőt? Pontosan mit tartalmaz az előtét tag?

A Google a barátod, hívd segítségül!    "laser pointer how does it work"