Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

fnviy9yef

Remélem sikerülni fog, mert nekem is vannak terveim CO2 lézerrel. Viszont. Több hibás csövet is kaptam már ajándékba amire azt gondoltam hogy a gáztöltettel van probléma. Ezekről le akartam menteni a tükröket egy saját csőhöz. Amikor lemelegítettem a végeket, azt láttam hogy szinte mindegyik kilépő tükrön van vagy egy homályos lerakódás, vagy pedig a bevonat van össze-vissza repedezve. Ugyanis ezek nem szimpla zárt rendszerek, hanem lassú gázáramlású csövek. A kialakuló nagyfeszültségű ív keringeti a gázt, a véletlenül... de inkább tudatosan belekerült szennyeződéssel együtt.

x8uphevin

Sziasztok!

Lézerrel kapcsolatban felmerült az a kérdés hogy van egy YAG lézerem (1064nm 100W). Hegesztésre használom. Viszont jó lenne kicsit biztonságosabbá tenni. A fotón bekarikázott "előkét" szeretnék csinálni hozzá. Ehhez tudtok javasolni valamilyen anyagot? Milyen "árnyékolási" megoldásokat használtok?

3ebj3bk8b

Sziasztok!

Számomra a lézer ismeretlen terület. Azt szeretném kérdezni, hogy eloxált és sima alumínium felületbe lehet e dióda lézerrel gravírozni? Mekkora teljesítményű kell hozzá?

hkjywp522

Sziasztok!

Lézer gravírozásnál (kisebb teljesítmény, nagyobb sebesség) füstös lesz a felület a gravírozott rész közvetlen közelében. Vágásnál (nagyobb teljesítmény, kisebb sebesség) pedig szép, tiszta vágási felület van. mindkét esetben az air assist működik.
Mi lehet a probléma?

pcjdgb764

Helló, gravírnál kevesebb levegő kell vagy ha nem tudod szabályozni ne használd az air assist-et, nekem ez vált be.

hkjywp522

Köszi a választ! A légáram mennyiségét sajnos nem tudom szabályozni, ha viszont lekapcsolom gravírozásnál, nem azt veszélyeztetem, hogy bekormolódik a lézer lencséje?

69bvmjws4

A levegő mennyiségének a szabályzását a legegyszerűbben oldottam, meg...a levegő csőre tettem egy ipszilon elosztót, az egyik ág a fejre megy, a másikra egy csap amin engedhetek ki levegőt...minél több levegőt engedek ki annál kevesebb megy a fejhez...így csak annyit kaphat, hogy ne kormolja a lencsét.

hkjywp522

Okos megoldás, de amikor egy munkamenet alatt van a gravírozás, és az azt követő vágás, akkor arra kellene ügyeljek, hogy a megfelelő pillanatban nyissam/zárjam a csapot. Talán valami mágnesszelep lehetne a rendszerben, amit egy M kód vezérelhetne? Vagy szedjem kétfelé a gravírozást meg a vágást?

pcjdgb764

Én a műhely levegőellátását használom van egy nyomásszabályzó ami kb, 1bar-ra van beállítva utána van egy levegőcsap amivel a mennyiséget szabályozom, nekem nem szokott keveredni a vágás és a gravírozás, előbb egyik utána a másik, a sorrendet meg én határozom meg, a váltásnál meg megpróbálok ott lenni hogy átállíthassam.

69bvmjws4

Külön szoktam a gravírozást, és vágást. A mágnes szelep erre tökéletes megoldás lehet.
Most így belegondolva lightburnt használok...rétegenként megadhatom, hogy kapcsolja a levegőt, vagy sem...ezzel indítom a kompreszort relével.  Viszont ha inkább a kompresszort bekapcsolnám kézzel, és mágnesszeleppel engedném ki a felesleges levegőt gravírozásnál, akkor mehetne egybe a gravír, és vágás is...

69bvmjws4

Ha a nagy gépen van a lézer akkor ott egyszerűbb lenne az uccncvel, mert akkor ott külön-külön indíthatnám a relét, és a mágnesszelepet.
Ha csappal menne az uccncben, akkor betennék egy szerszámcserét a gkódba gravír és vágás közé...megáll a program, csap kinyit, indít... Viszont uccncben meg a lézer plugginnal csináltam a képeket, ezért külön volt a gravír, és a vágás.

hkjywp522

Köszi a válaszokat, indul a mágnesszelep beruházás!

zwnavt8rw

sziasztok
Valaki használ Vevor lézergépet lightburn-al?
Arra lennék kíváncsi mennyire jó a mechanikája ezeknek, és hogy a szoftverrel tényleg olyan dolgka képes e mint a yt videókon látható...

Tehát érdemes e megvenni?

Előre is köszi!

x8uphevin

Szia!

Konkrétan nincs tapasztalatom a vevor lézerrel. Ellenben vettem vevor cuccokat és egész jó az ár érték arányuk. Hauch Tominak vannak videói, alapvetően ő is elégedettnek tűnik a vevoros cuccokkal.

üdv