Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Hagyományos (nem CNC) maró és fúrógép

Indította gaben, 2026 szeptember 09, 14:20

Előző téma - Következő téma

gaben

Tessék parancsolni.  ;)

OlyFlyer

[#worship]  Köszönöm az indítást. Én kértem, de nem "privátnak" hanem mindenkinek aki valamit meg akar osztani mindenkivel a témán. Remélem nem lesz monológ hanem dialóg és sokan hozzájárulnak majd saját munkájukkal és üzeneteikkel is.

OlyFlyer

Sziasztok!

Kis háttéri információk.
Már nagyon régen szerettem volna egy fémre használható marógépet venni, de szó sem lehetett róla, mert nem volt helyem ott ahol az előző házam volt. Azonban tavaly találtunk egy új ingatlant (nem csak én akartam költözni, feleségem is), és idén májusban beköltöztünk, így most sokkal több a helyem és saját műhelyem is van. Bár a terület nem is hatalmas, akkora mint egy garázs (25 m²), nekem ez nagy luxus, és a legjobb az hogy nem kell garázst vagy más tárolóhellyel közös helységet használni, hanem van egy saját helység, amely alkalmas egy hobbi műhelynek, ami nagyobb szabadságot ad a "férfibarlangom" megtervezéséhez, mindent úgy csinálhatok ahogy akarom. 

Így néhány héttel ezelőtt hosszas kutatás és gondolkodás után úgy döntöttem hogy megrendelek egy fém maró gépet. A típusneve HBM BF 25 Vario. A gép alapvetően az Optimim BF20 Vario másolata. A kettőt nem tudom teljesen összehasonlítani, csak a méreteket, dimenziókat és néhány egyéb paramétert, de ahogy láttam másolat, még akkor is, ha nem 100%-ban hasonló gép. Nem másoltak le mindent, sőt, valójában megváltoztattak (javítottak) néhány dolgot, szóval lehet, hogy a "másolat" nem a megfelelő szó, de mindenesetre túl hasonló ahhoz, hogy másnak nevezzem. Az alapja pontosan ugyanaz, a fordulatszám tartománya is, de a motor csak 750 W-os, az Optimum pedig 850 W-os teljesítményű. Nincs beépített munkalámpa sem. Ez egy mínusz, de nem nagy ügy. A tengely MT3-as, az Optimum pedig MT2. Ez szerintem plusz, mert az MT3 masszívabb, merevebb és vastagabb. A vonórúd (draw bar) M12-es, ami az MT3 szabványa, szóval ez is jó. Összességében eddig elégedett vagyok vele.

Készítettem egy videót a kicsomagolásról és az első indításról. Ha titeket érdekel akkor jön folytatás is.