Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

DCNCD vezérlő program

Indította D.Laci, 2026 április 17, 21:46

Előző téma - Következő téma

D.Laci

DCNCD — Magyar fejlesztésű CNC vezérlőszoftver (maró + eszterga)

Sziasztok!

Szeretném bemutatni a DCNCD nevű CNC vezérlőprogramot, amit hobbi- és kisipari gépekhez fejlesztek. Windows alatt fut (.NET 8 / WPF), és LPT port valamint GRBL USB vezérlőket is támogat. (később Ethernet)
---
⚙️ Főbb jellemzők
Két üzemmód:
•    🔧 Maró (XY sík) — 3 tengelyes, 2D/3D pálya nézet
•    🔩 Eszterga (ZX sík) — ZX keresztmetszet, forgástest vizualizáció
G-code támogatás:
•    G0/G1/G2/G3, G28, G92, G10, G53–G59, G96 (CSS), G76 (menetvágás), G33 (orsószinkron menet), G33.1/G33.2 (merev menetfúrás), G41/G42 (sugárkompenzáció), G43/G49 (szerszám offset)
•    M-kód makrók (M6 szerszámcsere stb.)
•    Beépített G-code szerkesztő + MDI parancssor
Beépített CAM:
•    Maró CAM: Profil marás (belső/külső/vonalon), zsebmarás (párhuzamos/koncentrikus, sziget támogatás), V-Carve
•    Eszterga CAM: Nagyolás, simítás, menetvágás, beszúrás, homlokesztergálás, fúrás, belső nagyolás/simítás, kontúrkövető beszúrás
•    Több művelet összefűzése egyetlen programba
•    Orrsugár kompenzáció (TNRC) — tangenciális, imaginárius csúcs, orrközéppont mód
Szimuláció:
•    Valós idejű anyagleválasztás vizualizáció (maró: felülnézet, eszterga: ZX metszet)
•    LPT port nélkül is teljes funkcionalitás — automatikus szimulációs mód
•    Sebesség csúszka (0.1× – 50×)
Hardver:
•    LPT port — közvetlen lépés-generálás, PWM orsó, Step/Dir szervó orsó, enkóder (index + A/B kvadratúra), végállás kapcsolók, E-Stop
•    GRBL 1.1 USB — Arduino/CNC Shield, soros streaming, $J jog, homing
•    Főorsó enkóder menetvágáshoz (G76, G33)
•    2 LPT port támogatás (extra I/O)
Egyéb:
•    Szerszámtár (maró + eszterga, JSON mentés)
•    Szerszám offset tábla (G43/G49)
•    Anyag adatbázis automatikus paraméterszámolással
•    Rétegkezelés (CAD)
•    Projekt mentés/betöltés
•    Holtjáték kompenzáció (backlash)
•    Futtatás tetszőleges sortól (állapot-szimuláció)
•    Billentyűparancsok, szonda (probe) ciklus
•    Magyar nyelvű felület és súgó
---

💻 Rendszerigény
•    Windows 10/11 (64-bit)
•    .NET 8 Runtime
•    LPT port (párhuzamos port) VAGY GRBL-kompatibilis USB vezérlő (Arduino + CNC Shield)
•    Eszterga menetvágáshoz: főorsó index/enkóder jel
---
📥 Kézikönyv Letöltés:
DCNCD Kézikönyv
---
Kérdéseket, javaslatokat szívesen fogadok!

Hamarosan kipróbálható...

svejk

Idézetet írta: D.Laci Dátum 2026 április 17, 21:46DCNCD — Magyar fejlesztésű CNC vezérlőszoftver (maró + eszterga)

Sziasztok!

Szeretném bemutatni a DCNCD nevű CNC vezérlőprogramot, amit hobbi- és kisipari gépekhez fejlesztek. Windows alatt fut (.NET 8 / WPF), és LPT port valamint GRBL USB vezérlőket is támogat. (később Ethernet)
---

Nicsak, itt meg milyen cserebogár van születőben?  :o

D.Laci

Lassan haladok.

Menet esztergálás 1500Rpm, 1.5mm menetemelkedés.
1 indexjel/Ford.
C tengely (főorsó) mindig befordul nullára, a főorsó is step/dir-es.

D.Laci

Természetesen Win10 LPT porton.

Sajnos saját Drivert kellet hozzá írni amit a Microsofttal kellene aláíratni, hogy minden gépen használni lehessen, természetesen csak cégekkel álnak szóba és évi 7-800 dollár...
Így egyenlőre csak úgy megy ha a PC teszt módba van állítva és kikapcsolva a driver aláírás kérése.
Vagy korlátozottan használható.

A videón látottan csak a fogás elején szinkronizál, de választható opcióként hogy menetvágás közben is szinkronizál az index jelhez.

Kezdem tesztelni a teljes A/B I szinkront.

svejk

Idézetet írta: D.Laci Dátum 2026 május 19, 14:08Így egyenlőre csak úgy megy ha a PC teszt módba van állítva és kikapcsolva a driver aláírás kérése.
Vagy korlátozottan használható.

Ez milyen egyéb hátrányokkal jár?

D.Laci

Idézetet írta: svejk Dátum 2026 május 20, 06:21Ez milyen egyéb hátrányokkal jár?

Lpt használatánál 30-40kHz -val használható, a 150kHz-val szemben, USB és Ethernetet használva nem számít, de talán Win7-en megoldható ott csak a driver aláírás megkövetelését kel kikapcsolni, egyébként a Win10-11 tesztmódból a felhasználó annyit érzékel, hogy az asztal jobb alsó sarkában van egy felirat.

sarktibsi

Tegyük fel szeretnék 2db LPT portot használni eszterga esetében , akkor lesz 2x5 bemenetem és 2x12 kimenetem? Ezeket ki-bemeneteket felhasználhatom bármire? Szabadon konfigurálhatom?

D.Laci

Idézetet írta: sarktibsi Dátum 2026 május 21, 10:19Tegyük fel szeretnék 2db LPT portot használni eszterga esetében , akkor lesz 2x5 bemenetem és 2x12 kimenetem? Ezeket ki-bemeneteket felhasználhatom bármire? Szabadon konfigurálhatom?

Elvileg megoldható több Lpt port egyidejű használata is, de szerintem 2db. bőven elég.
Jelenleg igen 2x5 bemenetem és 2x12 kimenet van, kiépítés alatt van, hogy az elsődleges port 12 kimenet 5 bemenet, másodlagos port 4 kimenet és 13 bemenetnek lehessen használni, így 16 kimenet és 18 bemenet lehetséges lesz.

sarktibsi

Idézetet írta: D.Laci Dátum 2026 május 21, 12:22Elvileg megoldható több Lpt port egyidejű használata is, de szerintem 2db. bőven elég.
Jelenleg igen 2x5 bemenetem és 2x12 kimenet van, kiépítés alatt van, hogy az elsődleges port 12 kimenet 5 bemenet, másodlagos port 4 kimenet és 13 bemenetnek lehessen használni, így 16 kimenet és 18 bemenet lehetséges lesz.

Gondolom akkor a Magyar termékekkel használható lesz PL. LPT illesztő kártya 3V3 , vagy a 3V1-el?

D.Laci

Igen, használható minden szabványos illesztő kártyával.
Ha nem direktben van az Lpt porton akkor gondoskodni kell a kábel helyes árnyékolásárol.

Idézetet írta: sarktibsi Dátum 2026 május 21, 13:03Gondolom akkor a Magyar termékekkel használható lesz PL. LPT illesztő kártya 3V3 , vagy a 3V1-el?

D.Laci

M8 menetfúrása G33.1

D.Laci

Teljes szinkron.