Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Siemens S7-300 (CPU 313C-2 DP) - Kezdő kérdések & TIA Portal

Indította voltamper, 2026 február 23, 21:20

Előző téma - Következő téma

voltamper

Sziasztok,
Egy kis segítséget és iránymutatást szeretnék kérni a tapasztaltabb PLC-s rókáktól! Hozzájutottam egy Siemens S7-300-as rendszerhez, amivel szeretnék komolyabban foglalkozni, tanulni rajta, és egy saját projektet megvalósítani.

A rack "szíve" egy CPU 313C-2 DP (pontos cikkszám: 6ES7 313-6CG04-0AB0), ami mellé be van fűzve még pár 32 csatornás DI és DO kártya is.

Lenne két fő kérdésem, amiben a tanácsotokat kérném:

1. Szoftver és Licensz (TIA Portal)
Utánanéztem, és ez a CPU elvileg már gond nélkül vihető a modern TIA Portallal (Step 7 Professional) is. Viszont itthoni tanulásra/gyakorlásra a hivatalos licensz beszerzése eléggé húzós. Tudtok esetleg valami bevált, okos megoldást a 21 napos Trial-on kívül? Esetleg szokott lenni valakinek elfekvőben (akár eladó) régebbi licensz pendrive-ja, vagy hogyan szoktátok megoldani az otthoni tesztelést?

2. Hardveres jótanácsok S7-300-hoz
Most fogok először a nulláról S7-300-at kábelezni és éleszteni. Mik azok a tipikus "szopórollerek", amiket kezdőként el lehet kerülni?
Mikre érdemes nagyon odafigyelni a táp (PS 307) bekötésénél, a Profibus hálózat lezárásainál, vagy a memóriakártya (MMC) kezelésénél, hogy véletlenül se nyírjam ki a hardvert rögtön az első napon?

Bármilyen tippet, trükköt, linket vagy PDF-et nagyon szívesen fogadok!

Előre is ezer köszi a segítséget!

TBS-TEAM

Idézetet írta: voltamper Dátum 2026 február 23, 21:201. Szoftver és Licensz (TIA Portal)
Utánanéztem, és ez a CPU elvileg már gond nélkül vihető a modern TIA Portallal (Step 7 Professional) is. Viszont itthoni tanulásra/gyakorlásra a hivatalos licensz beszerzése eléggé húzós. Tudtok esetleg valami bevált, okos megoldást a 21 napos Trial-on kívül? Esetleg szokott lenni valakinek elfekvőben (akár eladó) régebbi licensz pendrive-ja, vagy hogyan szoktátok megoldani az otthoni tesztelést?

https://plc247.com/download-step7-v5-7-professional-2021-sr3-2025-verison/
József