Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

istvan58

Földi Péter

Üdv Mindenkinek,

egy rövid érdeklődés erejéig ugranék be a topic-ba.
5 tengelyesre fejlesztem épp a gépemet, de tanácstalan vagyok, hogy milyen vezérlést használjak hozzá, amivel kellő hatékonysággal lehetne dolgozni. És hát még olcsó is.

A véleményeteket szeretném kérni, hogy a jelenlegi Mach3-at búcsúztassam és lépjek át UCCNC-be? Illetve szeretném a printerportot elfelejteni és USB -re váltani.

Köszönöm előre is a tanácsot.  

Üdv,Peti

Földi Péter

Ja igen, még annyi, hogy jelenleg az UC 400 eth-t láttam talán a leglogikusabb választásnak, de ezek csak az első gondolatok.

Előre is köszönöm a tanácsokat.
Üdv,Peti

Földi Péter

Természetesen USB vagy ETH-ra értem. :)

dezsoe

Szia!

Bármilyen paraméter ismerete nélkül írok. Ha már váltasz, akkor mindenképpen ethernetest javasolnék, az USB zavarérzékenyebb, pláne, ha kicsit is hosszabb kábelt kell használnod. Ha UC-t választasz, akkor azt tudod Mach3-mal is használni, ha nem akarsz programot is váltani.

Földi Péter

Igen, nekem is az ethernet-es a szimpatikus. Megfogadom a tanácsod, köszönöm!!!

Nem beszélve a szupport-ról, ami frenetikusan jónak tűnik.

Üdv,P

dezsoe

No, akkor kétállású gombokkal a két makró:

M3 indítás:

const int M3macro = 20003;
const int M4macro = 20004;

List<string> codelist = new List<string>();

if (exec.GetLED(50))
{
  // 50-es LED CW (M3)
  // Ha be van kapcsolva, akkor leállítás
  // M3, M4 gombok ki
  AS3.Switchbutton(false, M3macro);
  AS3.Switchbutton(false, M4macro);
  codelist.Add("M5");
  exec.Codelist(codelist);
  while (exec.IsMoving());
}
else
{
  // Ha nincs vagy a másik irány az aktív, akkor indítás
  // M4 gomb ki
  codelist.Add("M3");
  codelist.Add("M215 P1");
  exec.Codelist(codelist);
  while (exec.IsMoving());
  // M3 gomb be
  AS3.Switchbutton(true, M3macro);
}

És M4 indítás:

const int M3macro = 20003;
const int M4macro = 20004;

List<string> codelist = new List<string>();

if (exec.GetLED(51))
{
  // 51-es LED CW (M4)
  // Ha be van kapcsolva, akkor leállítás
  // M3, M4 gombok ki
  codelist.Add("M5");
  exec.Codelist(codelist);
  while (exec.IsMoving());
}
else
{
  // Ha nincs vagy a másik irány az aktív, akkor indítás
  // M3 gomb ki
  codelist.Add("M4");
  codelist.Add("M215 P2");
  exec.Codelist(codelist);
  while (exec.IsMoving());
  // M4 gomb be
  AS3.Switchbutton(true, M4macro);
}

Mindkét makró elején be kell állítani a makró sorszámokat, ahhoz, hogy a gombokat is kapcsolgassa.

istvan58

000000000

Adott egy step/dir hajtású X tengely 5 step/mm felbontással. (Ezt így meg se adhatom az UCCNC axis setup-ban, de ezt most hagyjuk, volt már róla vita.)

Nulla koordinátán állunk, és kap a vezérlés egy X0.09 G kódot. Mi fog ekkor történni végrehajtáskor? Nyilván két eset lehetséges, erre várnék választ.

dezsoe

Semmi, ahogy annak lenni is kell.

000000000

Nagyszerű. És ha X0.11 kódot kap?

dezsoe

Akkor lép egyet. (0,1-gyel bezárólag nem lép, de ha még egy jeggyel tovább írod a számot, akkor lép.)

000000000

Köszönöm a válaszodat, ezt a fajta +-50%-os pozíció felbontás hibakezelést reméltem.

Az igazi izgalmak ezután jönnek: mi újság van ilyenkor, amikor végre lép is egyet 0.11 helyett a 0.2 koordinátába a többi mozgásjellemzővel? [#conf] Pl. van-e szerinted sok köze a felhasználó által a programban setup-ban megadott és hitt sebességnek, gyorsulásnak a valósághoz képest?

dezsoe

Persze, hogy van. Attól, hogy az alacsony steps/unit érték miatt kicsit döcögősen indul vagy lépked (ha lassan kell menni), belül a koordináták a beállításoknak megfelelően állítódnak. A kerekítés nem a számolásban történik, hanem a kiszámolt érték fizikai megvalósításában. Magyarul, a program tudja, hogy hol kéne lennie a tengelynek, de a véges számú steps/unit miatt ezt kerekítenie kell.

000000000

"Persze, hogy van."

Én meg azt mondom: persze, hogy nincs.

Nem tudom, hogy képzeled, hogy ebben az esetben (egy soros G kód) végrehajtásnál a vezérlő programnak milyen köze van a valós sebesség, és gyorsulás alakulásához.
A szomorú igazság az, hogy tök mindegy, miket írkáltál a vezérlőprogram ablakaiba, és mit tartalmaz a G kód sebesség adata. Igazából ilyenkor egy nagy piros figyelmeztetésnek kellene megjelenni a vezérlő monitoron valami ilyesmni felirattal: Vigyázat, most ismeretlen sebességgel mozgok!:)