Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

dezsoe

Már foglalkozunk a kérdéssel, mert valóban problémás.

dtb

Egy viszonylag nagy méretű, (kb. 35MB) g-kód betöltése közben apró lépésekkel ugyan, de elindult az X tengelyem plussz irányba. Active low. Legutolsó (ezek szerint béta) verzió.

zt2c4wh9

Ha az X DRO nem mutat mozgást és mégis van mozgás az X tengelyen, akkor zajt szed fel az X tengely step vezetéke vagy maga a léptető vezérlő. Nem a szoftver/mozgásvezérlő hajtja végre a mozgást, hanem a léptetőmotor vezérlő önállósítja magát.

frkdv6dyr

Sziasztok,

A CAM rész működik rendesen, vagy csak nálam nem hajlandó? Miután betöltöttem egy végtelen egyszerű DXF-et és legeneráltam a G-kódot kicsit érdekes alak jött ki belőle. Nem egyszer próbáltam meg, és az eredemény minden esetben eltérő az eredeti rajztól.

dezsoe

Szia!

Próbáld meg úgy, hogy csatlakozik a vezérlőhöz. Ha jól emlékszem (ez persze korántsem biztos), akkor demó módban csak 50 sort generál.

zt2c4wh9

Igen, mozgásvezérlő nélkül csak limitált g-kód sort generál le a program, a többit levágja.
Ahhoz, hogy a teljes kódot legenerálja csatlakoztatni kell a mozgásvezérlőt és license-elt módban futtatni.

frkdv6dyr

Ez kicsit bosszantó így, mert kísérleti időszakban nem nagyon akartam még az elektronikát is rá biggyeszteni a gépre. Reméltem, hogy ha van licenszem akkor az megvéd :)

zt2c4wh9

A license akkor úgy illegálisan másolható/terjeszthető lenne, ha nem kellene hozzá az elektronika.
Például Mach3-al ezt nap mint nap látjuk sajnos...

svejk

Nézegetem ezt a kontúrkövetést, de bizony csak nem értem én ebben a logikákat.

Itt van ez az alábbi 60x60 -as négyszög, ezt szeretném egy 6 mm -átmérőjű maróval a külső kontúron lekövetni.

- kiválasztom a General settings-ben hogy kerekítve kerülje a sarkokat
- Az 1-es szerszámhelyre beírom, hogy 6 mm-es és
ugye G42 D1-et használok, mivel jobbról kerülöm és az 1-es szerszámmal.

De a kezdő és végpontok megadásával nem igazán vergődök zöld ágra.
Jellemzően kapom a 2-es figyelmeztetést.

Persze tudok olyan kezdő és végpontokat beállítani hogy minden jó legyen, de annyi erővel már majdnem a korrekciós pályát is kiszámolhatom.

Valaki gyakorlott szaki esetleg kiegészítené azzal a pár koordinátával a kódomat és beszúrná a megfelelő helyére a G42 D2-et és a G40-et hogy minden klappoljon?

G17 G40 G49 G50 G69 G80 G90 G98 G99
G0 Z2
M3 S3000
G1 X0 Y0
G1 Z-1 F300
X60 F1000
Y60
X0
Y0
G0 Z2
M5
M30

A manualban talán pár mintaprogram többet érne mint a működés szavakkal való leírása.

muller93

Sziasztok,

van egy problémám az UCCNC-vel, már nem először fordult elő. Ha van egy kiosztásom, több 10 egyforma alakzat, akkor abban a G03 kör interpolációs alakzatokat (de csak a teljes köröket!!! ívet nem) "véletlenszerűen" kihagyja, de csak azokat és nem mindegyiket. Az UCCNC kirajzolja, a G kód ott van, látszólag le is futtatja, de csak az előtte levő M3-at és az utána levő M5-öt hajtja végre és megy a következőhöz. Van, hogy 5-10 alakzatot kihagy, utána pedig ugyanazt az alakzatot máshol kivágja. Nem látok benne összefüggést.

Ha valaki tud rá megoldást kérem segítsen.

Előre is köszönöm.
Balázs

dtb

Megint beleszaladtam valami hibába, megpróbálom minél részletesebben leírni. Win7, eth400+ legutolsó UCCNC.
Kezdjük azzal, hogy én mindig a kontur körbevágásával kezdem. Ez hiba nélkül megvolt, utána jött a felületi nagyolás. Mivel a marásban volt két sziget, (ahol a rögzítőcsavarok voltak) először kipróbáltam magasabb Z beállításokkal. Kiderült, hogy mikor a sziget kihagyott részére(előbb megcsinálta a jobb oldalt, majd vissza  balra) visszatér a maró, túl alacsony a Z magassága, bele fog szaladni a csavarba. Nosza, szerkesztés, Z érték megfelelő helyen módosítás, save and exit, majd újra próba. Viszont a Z értékét elqúrtam, 35mm helyett 3500mm lett (ez egyértelműen az én elírásom) a teszt alatt a Z túlfutott, és letiltott a driver. Mint a  félőrült csaptam a vészgombra.
Hiba 1: A léptetők megálltak, de legnagyobb meglepetésemre a marási program vígan ment tovább, pörögtek a DRO-ban a  számok, amíg a szoftveres STOP gombbal le nem állítottam.
Megkerestem a kódban a hibás Z értéket, kijavítottam, majd megint save and exit. Megint tesztelni akartam, de ugye a koordináta elmászott rendesen, sebaj, visszatöltöm a kontur vágás kódját, precízen visszaállok a jó koordináta értékekre, nagyoló program újra betölt, indítanám megint a tesztet, a Z-ben megint ott a 3500mm.
Hiba 2: Nem tudom miért, de előző alkalommal nem mentődött a módosítás, holott 100%, hogy save and exit-tel léptem ki belőle. Érdekes módon, mikor teljesen kiléptem a programból, megnéztem a kódot szövegszerkesztővel, kilépéskor mentődött a módosítás.
Csak ne azt írjátok, hogy megint összeszedett valami zavaró jelet a frekiváltótól...

zt2c4wh9

1.) A szoftver mégis honnan tudná, hogy a léptető motorod megtorpant? Természetesen nem tudja (hacsak te valahogy meg nem mondod neki.), hiszen ez egy nyílt hurkú szabályzó rendszer, ahol a léptetőmotor vezérlők semmilyen információt nem adnak arról, hogy forog-e a motor vagy sem. Sőt már maga a léptetőmotor vezérlő sem tudja, hogy forog-e a motor.
Persze vannak olyan motorvezérlők, amik tudják, hogy forog-e a motor, sőt, azt is tudják, hogy mekkora a pozíció eltérés a kívánt és a valós pozíció között, ezeket szervonak hívják.

2.) Koordináta DRO-k elmentéshez nem kell Save and exit, azokat automatikusan menti a szoftver a bezárásakor.
Egyik kérdés, hogy biztosan beírtad-e a koordinátát, mármint, hogy a folyamat végén kiléptél-e a DRO-ból a kurzorral.
Másik kérdés, hogy hol írtad át (toltad el) a koordinátát?
Ha a G92 temporary offset-ben, akkor az nem mentődik el, hiszen ideiglenes offsetről van szó, ami egy UCCNC futásra érvényes csak és így érthető, hogy visszaállt a következő futtatáskor a rossz koordináta.
Egyébként ezekhez a dolgokhoz, koordináta mentés stb. már nagyjából évek óta nem nyúltunk és nem volt eddig gond vele.

zt2c4wh9

A saját fórumunkon már volt erről szó, de talán már ezen a fórumon is és elég bonyolult dolog ennek az okát elmagyaráznom, amit írsz.
Szóval, hogy mi okozza ezt a problémát az ismert. Attól van ahogyan a teljes kör (G2/G3) definiálva van a g-kódban.
A kezdő koordináta ilyenkor ugyanaz mint a vég koordináta és a G2/G3 g-kód sor csak a végpont koordinátát tartalmazza. A kör kezdőpontja pedig a gép aktuális pozíciója.
A probléma abból adódik, hogy a steps/érték meghatározza a gép felbontását, vagyis ha mondjuk a steps per hossz egység 100, akkor 0.01 hossz egységet fog egy léptető motor lépés okozni. Vagyis, ha a kezdőpont mondjuk 0 és 0.012-re mondja a program, hogy menjen a gép, akkor értelemszerűen oda nem tud menni, hiszen 0.012-t nem adja ki a az 1/steps egész számú többszöröseként, szóval csak 0.01-re tud lépni.
Itt lesz akkor egy 0.002 hosszúságú hiba ahhoz képest, hogy hol áll a gép és hogy hova irányította a g-kód program.
És ebből adódik a probléma, ugyanis a teljes kör (360 fok) könnyen átmehet közel nulla (0 fok) körbe, ha a kezdő és a végpont egymáshoz képest egy picikét is el van tolva a rossz irányba.
A gond pedig akkor adódik, ha a kezdő koordináta és a vég koordináta programozása között van valami, például egy makró hívás, ami miatt a vezérlőnek le kell frissítenie a koordinátákat a valós értékekre és akkor keletkezhet az említett hiba, ami miatt a programozott kör már nem az a kör aminek eredetileg gondolták amikor le lett programozva.

A megoldások, hogy a kör kezdőpont mozgási kód sora és a kör program sora közvetlenül egymás után következzen, ne legyen köztük macro stb. hívás.
A másik megoldás, hogy ne programozzunk teljes köröket, hanem helyette fél, vagy negyed köröket.
Minden valamire való CAM programban van ilyen opció, éppen emiatt a probléma miatt amit leírtam, hiszen ez a probléma nem csak az UCCNC szoftvert érinti, ez egy általános gond...

000000000

A felhasználót megkötő javaslataidhoz képest az igazi megoldás inkább az lenne, hogy helyes interpolátor és step/dir generáló algoritmusra épüljön a vezérlő program, aminek a valós koordináta és a gép felbontásából adódó hibakezelése is korrekt minden esetben.

dtb

"A szoftver mégis honnan tudná, hogy a léptető motorod megtorpant?" Mondjuk onnan, hogy azonnal megállítottam a vészstoppal? Írtam! A motorok azonnal megálltak, de a maróprogram futott tovább, mintha mi sem történt volna. A koordináta rendszert ez állította el. A motorok állnak, a milliméterek meg pörögnek az UCCNC ablakában.
2. Ezt is félre érted, az UCCNC saját belső editorát használtam, hogy kijavítsam a hibát. Ott nyomtam save and exit-et. Tehát miután kijavítottam a rossz Z értéket, (save and exit) rájöttem, hogy nem jó a koordináta sem, és emiatt visszatöltöttem a korábbi munkát, a körvonalast, hogy annak a Gkód értékei alapján a kontúrokon visszaállítsam a helyes DRO értékeket. Mikor újra visszatértem a javított nagyoló programkódhoz, ugyanúgy benne volt a hibás érték, vagyis fizikailag nem mentette el a program.