Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

Béni

A probléma abból adódik, hogy a körközéppont megadásnak legalább 4 módja van. (Ebből 2 módszer az elterjedt.)
A kódod az abszolút megadás példája, amíg az UCCNC a kezdőponthoz relatívat szereti. (Kézikönyvben erről nem találtam említést.)

flac72

Szia

de a kézikönyvben ez hol van leírva, hogy az I és J értékét relatívban kell megadni? A Mach 3 simán kezeli az abszolút koordináta rendszert. A kontúr tényleg ez lett volna. Ha az R értéket adom meg, akkor lehet teljes kört így marni, mert a Mach 3-ban fél és egész kört így nem lehetett készíteni?

Laci

dezsoe

Szia!

Valóban nincs külön kiemelve, hogy csak a relatív IJK és a sugár (R) működik, viszont az le van írva, hogy ahol lehet, ott az RS274 szabványt követi a program. Az RS274-ben pedig nincs benne az abszolút IJK, ezeket egyértelműen a kezdő pont ofszetjeként említi. A Mach3-ban létezik a G90.1 (abszolút IJK) és G91.1 (inkrementális IJK), amivel át lehet kapcsolni és ezt a beállításoknál meg is lehet határozni, hogy melyik legyen az alapértelmezett.

flac72

Szia!

köszi a segítséget, így már egyértelmű, csak az R-es parancsokat nem szívesen használtam a Mach 3-ban a lentebb leírt kitételek miatt.

Laci

zt2c4wh9

Ahogy Dezsoe is írta, az UCCNC-ben szabványosan működik, a Mach3-ban pedig szabványtól eltérően is tud működni, ahogy te is próbáltad abszolút megadási módban. UCCNC-ben csak az RS274NGC szabványnak megfelelően relatív módban van lehetőség az IJK megadására. A CAM programban úgy kell beállítani a post processort, hogy relatív módban generálja ezeket.

zt2c4wh9

Az nem Mach3-ban lévő kitételek, hanem matematikai kitétel, hiszen ha a kezdő és a végpont ugyanaz (teljes kör), akkor a rádiusz információ megadása végtelen számú kör középpontot és így végtelen számú kört definiál, más szóval meghatározhatatlan a kör.
Félkört lehet marni, viszont a rádiusz tolerancián belül kell lenni a sugárnak ami a rádiszból ered. Ha a kezdő és a végpont távolabb van mint 2xradius, akkor már nem definiálható a kör, ismét matematikai/geometriai probléma. Illetve UCCNC-ben van egy arc radius tolerance paraméter amivel be tudod állítani, hogy némileg nagyobb távolságot elfogadjon, ilyenkor átszámolja a rádiuszt, ha távolabb van a vég és kezdőpont, viszont ilyenkor értelemszerűen torzul, nagyobb lesz a kör. Ami vagy gond, vagy nem. A rádiusz tolerancia paraméter éppen ezért lett bevezetve, mert a CAM programok gyakran kerekítési hibák miatt egy picivel elszámolják a rádiuszt és hogy ez ne generáljon matematikai hibát, definiálhatatlan félkört.

remrendes

A szoftvernek van valamilyen manualja?
Az uj controller eseten mit kellene kivalasztani a szotver inditasakor?

flac72

Szia Dezső,

át tudnád küldeni a javított G kódot, hogy egyszerűbben megértsem a hibámat, mert egyenlőre nem jövök rá a hibámra. Sehogyan sem tudom leprogramozni a koordinátákat.
Előre is köszönettel

Laci

zt2c4wh9

Oldal közepén a felhasználói kézikönyv link:
http://cncdrive.hu/UCCNC.html

AXBB-E vezérlőre gondolsz? Az AXBB néven van.

zt2c4wh9

Pedig nem bonyolult.

A G2 és G3 körív kódoknál az I és a J inkrementális kell legyen nem pedig abszolút.
Vagyis nem abszolút koordinátát kell megadnod az I és J-nek, hanem a kezdőponthoz képest hogy milyen távolságra van a középpont koordinátája az I az X tengelyen értendő, a J pedig az Y tengelyen.

remrendes

Koszi! Lehet szoftverhamisitas aldozata lettem. Na jo, nem, valoszinuleg egy regiebbi verziot toltottem le, mert nekem az nincs a listaban.
Illetve a user manualt is megtalaltam a telepitett mappaban.o

remrendes

dezsoe

Szia!

Nincs javított g-kódom: a kép nem az UCCNC-ben készült, hanem egy olyan nézegetőben, ami tudja az abszolút IJK-t (G90.1). A kép jobb szélén azért van pirossal az UCCNC ikonja, mert jelzi, hogy nem fog lefutni. Ahogy Balázs is írta: minden G2 és G3-nál az I-ből kivonod az X-et, az eredmény lesz az új I, majd ugyanezt a J-Y párossal is elvégzed.

ewgnpw6in

Sziasztok!

Technikai segítséget szeretnék kérni, valószínűleg UCCNC programmal lehet a gondom. Nem a programnak van gondja, hanem lehetséges, hogy én értek valamit félre:)

Épülő gépem configja:

- Encoderes léptetőmotorok: 4db 86HSE12N-BC38
- Léptetőmotor vezérlő: HSS86 PA SETTINGS: 1|OFF, 2|OFF, 3|ON, 4|OFF, 5|ON, 6|ON ( = motor beállítás, valamint Dir: CCW és 1600pulse/rev)
- UCBB1 jel elosztó panel, 24Volt betáp, 5voltos kimenetét használom, így nem szükséges ellenállás közbeiktatása
- UC400ETH mozgásvezérlő

Hibaleírás: az UCCNC program AXIS X Y Z -t ha beállítom, a jel elosztó panel ledjeinek állapota nem fedi a valóságot, az UCCNC programban beállítottakat.

Program licenszet, és mindent a Variometrumtól vásároltam, a licenszelt program felismeri a mozgásvezérlőt, és megfelelően, hiba nélkül indul.

Mivel hiába állítom be 1,2,3 -as portra mondjuk az X motorom, 1-esre stepet, 2-esre dirt, 3-asra enabledet, és hiába kötök is mindent be a megfelelő módon, sajnos a jel elosztó nem ezeket vezérli. Így a motor nem forog.

Köszönöm ha valaki tudna segíteni, mit ronthatok el!
Mit csináljak helyesen.

Eddig robot manipulátorok és jigek tervezésével, autóipari gyártókészülékek tervezésével, sortervezéssel, fröccsöntő szerszámok tervezésével, 3D nyomtatással foglalkoztam, a CNC új terület számomra, de előbb utóbb ezt is megtanulom.

:)

dezsoe

Szia!

Van valami rajzod, hogy hogy van az egész összekötve? A profil file-odat (Profiles\profilneve.pro) küldd el, megnézem. Első körben annyit, hogy az Enable jelet nem szokás bekötni, a motorvezérlődön az amúgy is disable, tehát ha nem kötöd be, akkor engedélyezve van a motor. Azt ugye tudod, hogy az UCBB-nek csak az 1-es portját használhatod az UC400-zal?