Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

000000000

Koszonom! Lefényképezem, megnézem! Természetesen 380V-os. [#worship]

000000000

Koszonom! Mi az a Delta ferkiváltó. És egy fázisról?!
 Nekem is ez lenne az ideális megoldás, mert a gép sebiváltóján csak A és B van plusz átdobálni az ékszíjakat (3 pozíció), de az elég kényelmetlen. A legegyszerubb megoldás nekem is a frekiváltó lenne. Így lassú fordulaton nem veszít a moci az erejébol???[#worship][#nemtudom]

sasi

2,2 kW-ig készítenek 1/3 fázisú frekvenciaváltókat is. Ha ilyet használsz, akkor kell a motort deltába kötni, mert a kimenő feszültség csak 230V. Háromfázisú betápnál a motorbekötés programozás kérdése.
Én Delta márkájú, VFD015S21A típusút használok,
http://www.kisslajos.hu/FREKVENCIAVALTO%20SZERVO%20PLC/index.html" TARGET=_fnew> leírása itt.
Kis fordulatszámnál nyilván csökken a motor nyomatéka, de én hobbi felhasználásnál (nem hajtok a maximális forgácsolási teljesítményre) nem tapasztaltam.

000000000

Mindjárt megnézem!

bmejdz9nu

Hűha "basic" tanfolyam lesz Loránt-nak... :)
Nade megoldjuk! Csak a motor és cimke fotó és, hogy miről megy... aztán okosabbak leszünk...
Remélhetőleg nem HF motoros gravír gépet akarsz a tonnás jószágból?

bmejdz9nu

Egy pl. 400W-os frekiváltóról lehet két db 180W-os motort párhuzamban egyszerre hajtani?

msas

Ha a motorok egyformák, szinte mindegyik ismert márkával IGEN

bmejdz9nu

Egyformák... Köszi.

msas

Az általad közölt VLT 2800 pdf. 72. oldal

D.Laci

Én azt akarom kiprobálni hogy 2-3db birkanyírót átalakitani ugy hogy 1 tengelyük legyen. Igy 180-270W HF motort kapnék cirka 10000ft- bol.

Kristály Árpád

[#eljen]
Szerintem valamelyik melegedni fog....Ha jól tudom ezek Orosz gyártmányúak....Kellőképen adj neki hűtést.....
Adtál egy ötletet...csőbúvár.....szivattyú!!!!!!
Üdv.: Árpi

bmejdz9nu

Tekcseléssel jók lettek a "sima" 2 pol. motorok 200Hz-ig... egy 180W-os motorból ezzel 4x teljesítmény is lejön, csak hűteni kell... mint más HF motort is...
A csapágyazással voltak a gondjaim. De már okosodtam...

bmejdz9nu

Megintcsak invertereken jár az eszem... Tudjátok, hogyan lehet olcsón ferkiváltóhoz jutni...???
Az USA-ból... Leírom miért... (szó szerint néha pár dollár a vége az Ebay-on "mert a kutyának sem kell"... a szállítás sem túl drága mert nem nehezzek)

Europában a 230V-os és 400V-os ipari szabvány megeggyezik a háztartási szabvánnyal...  
Ezért a használt ("iparból kidobott") frekiváltókat mindenki tudja otthon használni... és ezért drága...
Míg az USA-ban otthon mindenkinek 110V-ja van...de az iparban 3x230V-ot használnak... (ez az egyik szabvány három fázis náluk...)

Múltkor már volt szerencsém egy ilyen frekiváltót kipróbálni... 3x200-230V bemenetüt... DE! csak 1 fázist kötöttem be a 230V-os hálózatból...

Frekiváltó blockvázlat:

Itt jól lehet látni, hogy a bemeneti feszültséget először egyenírányítják... hogy ez "sima" Gratz hid 230V-os-nál vagy 3 fázisú híd 400V-os rendszernél...  
Persze az egyenírányítás után a kondi más-más feszültségre töltődik...  
Ezért is van az, hogy a 230V-os (1fázisú) frekiváltó kisebb kimeneti feszt tud... a 400V-os magasabbat... logikus....

Na már most, ha amerikában 3x230V van... és mi ebből csak "1 fázist" kötünk be... akkor lett egy egyfázusú frekiváltónk...
Sőt talán a gyártástechnológiában sem tér el az amerikai 3 fázisú az európai 1 fázisútól... csak kevesebb egyenírányító dióda van benne...

Egy buktatója lehetséges, hogy a diódák által feltöltött pufferkondi kisebb kapacitású... de ezt nem tapasztaltam... (persze lehetne tenni rá plusszba)

Kérlek benneteket cáfoljátok meg ha rosszul gondolom!

e3h0cv4ph

Szia Péter!
Vehetnél ilyen frekiváltókat pár dollárért aztán árulhatnád itthon (te úgyis otthon vagy ebben az elektronikus kereskedelemben) nem túl nagy árréssel, csak annyira, hogy neked megérje, szerintem mindenki jól járna. (engem is érdekelne)
A kondikra pedig annyi, hogy nekem vannak ilyen pufferkondijaim (ha valakinek kell szívesen tudok adni belőle (akár ingyen is, sok van)) 220uF 400V.
Ha elektronikailag kell vele valamit csinálni az nem gond, van egy ismerősöm aki 15 éve javít frekiváltókat valószínűleg tudna segíteni.

Gondold át! Üdv: TT

000000000

Ez tényleg nagy dobás lenne!!! Nekem is kellene egy jó nagy (igaz, 3 fázisú 400V-os) 3,3Kw-os mocihoz!